Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Chyba już zdążyliście zauważyć, że ważne miejsce w moim życiu zajmują słodkości. Ostatnio zupełnie przez przypadek natknęłam się na Instagramie na zdjęcie ciasta i pomyślałam, że musi być przepyszne. I rzeczywiście takie było: Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym.Dlatego za zgodą autorki publikuję przepis. I choć moje ciasto owsiane z dżemem porze nie wygląda tak apetycznie i pięknie jak na zdjęciach to mnie bardzo smakowało.

Składniki:

200 g mąki pszennej

200 g błyskawicznych płatków owsianych

 150 g tłuszczu (pół na pół masło z tłuszczem kokosowym, ale niekoniecznie)

120 g cukru trzcinowego (lub ksylitolu, żeby było fit)

2 małe jajka

garść wiórków kokosowych dla smaku

ok. 1/3-1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego (lub inny mało słodki a kwaskowy)

Wszystko wymieszać.

Powinno powstać kruche ciasto.

Ja zresztą zamiast mieszać siekam składniki z tłuszczem i zagniatam je jak kruche.

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Ciasto podzielić na dwie nierówne części.

Większą rozkruszyć na spodzie tortownicy, przełożyć dżemem z czarnych porzeczek.

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Resztę ciasta rozkruszyć na górze.

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Gdyby ciasto wyszło nie tak kruche jak powinno być trzeba dać mu odpocząć tak by płatki i mąka wchłonęły jajko, ewentualnie dosypać jednego albo drugiego.

Choć ja za każdym razem robiłam dokładnie tak jak jest w przepisie.

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Piec 30 min w 180 ºC.

Ciasto owsiane z dżemem porzeczkowym

Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.