Domowa czekolada

Domowa czekolada

Ostatnio coraz rzadziej kupuję gotowe słodycze i coraz częściej piekę albo przygotowuję coś na słodko sama. Dlatego dziś zagościła u nas domowa czekolada, a w zasadzie przełożone nią andruty.

Przepis dostałam od mojej mamy i tak naprawdę jest to kolejny smak po szarlotce, który przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Zresztą, moim dzieciom też smakuje. A przy tym robi się ją naprawdę szybko i jest na pewno zdrowsza niż ta kupowana w sklepie.

Składniki:

½ kostki prawdziwego masła

¼ szklanki mleka (może być również słodka śmietanka)

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorzkiego kakao

1 i ½ szklaki mleka w proszku

cukier waniliowy (lub inny aromat)

Domowa czekolada

Masło, mleko, cukier puder i kakao rozpuścić w rondlu. Odstawić z ognia. Dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać.

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Jeszcze ciepłą masą przekładać wafle.

Oczywiście możecie dać się ponieść fantazji i tak naprawdę dodać do masy każdy dodatek – rodzynki, orzechy, żurawinę, wiórki kokosowe, ulubione ciastka (kiedyś dodałam oreo – było pycha) i co tylko jeszcze przyjdzie Wam do głowy.

A co do wafli, zawsze przynajmniej jedną warstwę przekładam lekko kwaskowym dżemem. Tym razem był to domowej roboty dżem porzeczkowy.

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Domowa czekolada

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.