„Nutella” z awokado i gorzkiej czekolady

„Nutella” z awokado i gorzkiej czekolady

Niestety mam w domu niejadka. Ciągle główkuję co zrobić, żeby przemycić mu choć odrobinę zdrowego jedzenia. Zwłaszcza, że najchętniej jadłby słodycze. Dlatego ostatnio będąc w empiku postanowiłam „zainwestować” w książkę „Jak karmić dzieci by jadły chętnie i zdrowo” autorstwa Natali Wiszniewskiej.

To właśnie tam znalazłam przepis, który chcę Wam dzisiaj przedstawić. I choć jego książkowa nazwa brzmi „Krem czekoladowo-śliwkowy do kanapek” nazwałam go po swojemu i tak powstała „”Nutella” z awokado i gorzkiej czekolady.”

Przepis jest banalnie prosty i szybki.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70%

5-6 suszonych śliwek kalifornijskich

1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć lekko za pomocą łyżki i rozdrobnić lekko widelcem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do niej rozdrobnione awokado, śliwki i miód. Zmiksować na gładko. Gotowe.

Ja przechowuję swoją „nutellę” w lodówce ok 2-3 dni.

I jeszcze jedna uwaga odnośnie awokado.

Do tej pory zawsze miałam problem jakie wybrać, by mieć pewność, że będzie dojrzałe.

Myślę, że poniższa grafika powinna rozwiać Wasze wątpliwości.

Mnie w każdym razie pomogła. nutella-z-awokado-i-gorzkiej-czekolady

A co do samej „nutelli”. Młodszy głodomorek zajadał się ze smakiem. Starszy niestety widział jak dodaję awokado, więc zanim spróbował już mu nie smakowało. Dlatego na przyszłość mam nauczkę – jeśli chcę przemycić mojemu synowi coś niestandardowego, muszę to przygotować tak, by nie widział składników.

Smacznego !

Podobne posty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.