Sernik, który zawsze się udaje

Sernik, który zawsze się udaje

Dziś na moim blogu przepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest tylko jeden warunek – musicie kupić dobry ser.

Przepadam za sernikiem, ale jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się, ze upieczenie go to nie lada sztuka. Dopiero mniej więcej trzy lata temu, kiedy to poniekąd zostałam „zmuszona” do tego by go upiec, zaczęła się moja „przygoda” z tym ciastem.

Pierwszy raz upiekłam go wspólnie z mamą – wtedy wydawało mi się, że sama na pewno nie dam rady. I o dziwo … stwierdziłam, że nie dość że jest banalnie prosty, to jeszcze szybki i smaczny.

Od tego czasu na stałe zagościł w naszym domu.

Poniżej przepis:

Składniki:

1 kg sera

10 żółtek

8 białek

cukier waniliowy

1,5 szklanki cukru kryształu

250 gr masła

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)

Budyń wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Ser zmielić.

Do masła dodawać stopniowo: ser, żółtka, cukier i cukier waniliowy.

Miksować wszystko na gładką masę. Po wyczerpaniu składników dodać wymieszany z

proszkiem budyń. Dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do pozostałych

składników.

Piec 1 godzinę (czasem trochę dłużej – aż sernik będzie odchodził od ścianek) w temp. 180 stopni C.

Uwielbiamy go nie tylko my, ale również nasi goście.

Smacznego

Podobne posty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.