Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Lubicie zapach pieczonego ciasta, jabłek i cynamonu? Jeśli tak, zapraszam. Dziś szarlotka  z bezą.

Łatwa w przygotowaniu i smaczna. Może trochę czasochłonna, ale naprawdę warto. U nas znika w ciągu kilku chwil.

Ja uwielbiam ją jeszcze ciepłą, ale równie doskonale smakuje wystygnięta.

Składniki:

3 szklanki  mąki pszennej

5 dkg cukru kryształu

15 dkg cukru pudru

25 dkg margaryny (ja biorę pół na pół margarynę i masło)

2 łyżki śmietany

4 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka, ale mogą być każde inne)

Cukier waniliowy

Cynamon

Sól

Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz drobno posiekać.

Szarlotka z bezą

Dodać  5 dkg cukru, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto.

Szarlotka z bezą

Wstawić na pół godziny do lodówki.

Szarlotka z bezą

Starte jabłka przesmażyć z cynamonem i cukrem waniliowym.

Białka ubić z cukrem pudrem.

Ciasto podzielić na 3 części (dwie mniejsze i jedną większą).

Większą ilość ciasta wyłożyć na blachę (jako spód) i zrobić w nim widelcem dziurki.

Na to wyłożyć przesmażone jabłka.

Następnie jedną z pozostałych części ciasta „zetrzeć” na tarce bezpośrednio na jabłka.

Na to wyłożyć ubitą z białek bezę.

Na koniec na bezę znów „zetrzeć” na tarce  pozostałe ciasto.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Smacznego !

 

Podobne posty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.